tiistai 19. huhtikuuta 2011

Shabu-shabu

Så här gott åt vi förra helgen tillsammans i trevligt sällskap.

Shabu-shabu är en japansk maträtt som tillreds på bordet.
Det är ingen snabbmat utan mer ett trevligt sätt att umgås vid matbordet.
Man måste inte göra exakt som i Japan utan man kan bra använda de råvaror som finns här i landet :)
Vi har iaf kött, kinakål, purjo, tofu, svampar och andra grönsaker här i landet.
Ett litet problem är att man inte hittar tunnt skivat kött här i butikerna utan man får själv skiva köttet i tunna skivor. Det lyckades utmärkt tack vare vår nya skivare :)
Vi använde marmorerad file´(egen så klart), ekogris sida och ytterfile, lammytterstek samt skivade morötter(egna), ekosvamp, ekopurjo, egna groddar och ekotofu.
Tofu och svamp tänker jag lämna bort nästa gång ;)













































Köttet är skuret i ca 1 mm tunna skivor och blir snabbt klart.
Man tar tag i en köttbit och vispar runt den i den kokande buljongen en liten stund, doppar köttet i en god sås och äter allt på en gång .














Ena såsen är soja/citronsaft och den andra är mixade sesamfrö/soja + lite annat hemligt.

Man gör likadant med grönsakerna men de kan kräva lite längre tillredningstid.
Man äter en bit åt gången och märker i god tid om man blir mätt :)
Det går bra att ha nudlar, ris eller pasta men det går lika bra utan. Gott kött är ett måste!

Här har Herr Snellman en ny produkt att satsa på, tunnt skivade köttskivor av bästa kvalite.

Efterrätten gick absolut inte i japansk stil utan mer Sundby stil.
Chokladcupcakes och maränger :)

1 kommentti: